Varen in je vrije tijd

vaarbewijs halen

Wat is er leuker en fijner om met je vrienden een boot te huren en er lekker op uit  trekken, of misschien ben je zelf wel in het bezit van een plezierjacht. Om op verschillende wateren te mogen varen, is een vaarbewijs halen geen overbodige luxe. Met het bewijs mag je op verschillende wateren varen, je hebt namelijk deel 1 en 2. Wil je een beetje op de grote wateren varen, dan ben je al snel verplicht om deel twee te hebben. 

Kies voor zelf leren of klassikaal

Bij een vaarbewijs halen kun je kiezen tussen zelf leren via video’s of klassikaal les volgen, het voordeel is via video’s dat je dit in je eigen tijd kunt doen. Klassikaal is ideaal als je niet zo goed bent in leren, of het fijner vind om een steuntje in de rugte hebben. In beide gevallen is het mogelijk om deel 1 en 2 te combineren, zodat je niet direct apart deel 1 en 2 hoeft te doen. Bij klassikaal les kun je tevens kiezen voor een cursus voor overdag of in de avond.

vaarbewijs halen

Het examen

Bij het examen voor je vaarbewijs halen hoef je alleen een theoretisch gedeelte te doen, in tegenstelling tot het rijbewijs van het CBR is er geen praktijkgedeelte. Wanneer je het examen hebt afgelegd gaat men er vanuit dat je voldoende kennis hebt zodat je veilig met een boot je op het water kunt begeven. Na het behalen kun je met je boot op de wateren in binnen en buitenland begeven, om bijvoorbeeld een dagje erop uit te trekken.