Je motor ketting schoonmaken? Volg deze stappen!

Hoe meer je op je motor rijdt, hoe belangrijker het is om regelmatig je motor ketting te behandelen en schoon te maken. De controle of je motor ketting schoongemaakt dient te worden is niet heel moeilijk. Kijk je namelijk niet meer aan tegen nette, strakke en schone tandwielen of een blinkende motor ketting, dan is het tijd voor een reiniging. Wat wordt er precies bedoeld met reinigen? Met reinigen wordt bedoeld dat onderdelen worden ontvet, zodat er weer ruimte is voor nieuw vet.

Wat wordt bedoeld met het schoonmaken van een motor ketting?

Bij het schoonmaken van een motor ketting gaat het om het schoonmaken en ontvetten van belangrijke motoronderdelen, zodat er weer ruimte wordt gemaakt voor nieuw vet. Let wel op dat je bij het schoonmaken vieze handen krijgt. Begin eens met je vinger over de tandwielen en de ketting te gaan. Bij een gezonde situatie van je motor ketting heb je natte kettingvet aan je vingers. Dit is wat je wilt hebben. Voel je een gumachtige substantie aan je vingers, dan is het tijd om je motor ketting schoon te maken. Qua dikte is het onnatuurlijk en de smeer is stijf. Is dit het geval, dan is het tijd om je motor ketting goed te reinigen. 

Beginnen met het schoonmaken van je motor ketting

Het schoonmaken van je motor ketting is best een vieze klus, maar noodzakelijk om je motor ketting in uitstekende conditie te houden. Het verstandigste is om je motor te brengen naar een washok en het daar schoon te maken. Staat je motor uit, dan is het verstandig om gebruik te maken van een middenbok. Ook kun je vragen om met iemand mee te rijden naar een wasplaats en neem wat paddock stands mee. Dit kun je gebruiken tijdens het wassen van je motor. Is de ketting of de tandwielen van je motor versleten? Dan doe je er goed aan om deze tijdig te vervangen om slijtage van andere onderdelen te voorkomen. Versleten onderdelen vervangen met tweedehands onderdelen voor je motor die in goede staat verkeren levert je een behoorlijke besparing op.

Het schoonmaken van je motor ketting is ontzettend belangrijk

Samengevat is het dus ontzettend van belang om vaak je motor ketting te reinigen en te behandelen om je motor in een goede conditie te houden. Je doet er slim aan om zo nu en dan te controleren of je motor ketting gereinigd dient te worden door naar de glans te kijken van de tandwielen en de motorketting. Het beste is om je ketting te reinigen in een oud washok of je neemt iemand mee om te rijden naar een wasplaats. Nadat je de motor ketting hebt gereinigd behandel je de motor ketting door het in te vetten met een smeermiddel van goede kwaliteit. Er zijn genoeg goede smeermiddelen voor de motor ketting te vinden bij online webshops.