Hoe kan je een scootmobielverzekering afsluiten?

Voor menig aantal mensen die minder mobiel zijn geldt dat ze er op een bepaald ogenblik voor kiezen om een zogenaamde scootmobiel aan te schaffen. Het gaat hierbij dan ook om een handig vervoermiddel welke ervoor kan zorgen dat alle personen zich in alle comfort van plaats A naar plaats B kunnen verplaatsen. Wanneer jij overgaat tot het kopen van een dergelijke scootmobiel zal je er rekening mee moeten houden dat er daar bepaalde verplichtingen aan verbonden zijn. Zo moet je bijvoorbeeld een passende verzekering afsluiten voor dit vervoermiddel. Wil jij ook graag meer te weten komen over de scootmobielverzekering evenals waar je bij het afsluiten van zo’n verzekering allemaal aandacht aan moet besteden? Lees dan vooral snel verder!

Keuze uit twee verschillende soorten scootmobielverzekeringen

Wil je graag een scootmobielverzekering afsluiten? Dan zal bij een snelle blik op de markt meteen duidelijk worden dat er een keuze kan worden gemaakt uit twee verschillende mogelijkheden. In vergelijking met andere gemotoriseerde voertuigen is er dus geen sprake van een zogenaamde tussen optie. Dit betekent concreet dat je ofwel louter en alleen kan kiezen voor de wettelijk verplichte WA-verzekering ofwel voor de meest uitgebreide optie, namelijk de WA-verzekering. Waar je bij deze beide verzekeringen precies op kan rekenen ontdek je hieronder.

1.) De WA-scootmobielverzekering

De meest eenvoudige verzekering die je voor een scootmobiel kan afsluiten is de WA-verzekering. Voor dit type verzekering geldt dat ze vergelijkbaar met andere gemotoriseerde voertuigen verzekeringen eveneens enkel en alleen een dekking voorziet voor schade veroorzaakt aan anderen. Het is best mogelijk dat je bijvoorbeeld in botsing komt met scootmobiel (of een ander voertuig) van iemand anders waardoor deze persoon schade lijdt. Wanneer jij de veroorzaker bent van die schade zal je kunnen vaststellen dat jij verantwoordelijk zal worden gesteld voor de schade en vooral de financiële gevolgen daarvan. In die situatie zal jouw WA-verzekeraar tussenkomen in de schade.

2.) De allrisk scootmobielverzekering

De meest complete scootmobielverzekering die je op de markt aantreft is de allrisk. Voor dit type van verzekering geldt dat ze je boven op de WA-dekking ook nog eens voorziet van een niet onaanzienlijk aantal extra dekkingen. Hierbij kan er dan specifiek worden gedacht aan de onderstaande opties:

  • Dekking voor schade door inbraak en vandalisme;
  • Een dekking voor schade als gevolg van diefstal;
  • Schade veroorzaakt door slechte weersomstandigheden;
  • Schade door slippen, botsen of van de weg af raken;
  • Een andere buitenkomende schadeoorzaak;

In vergelijking met de gewone WA-verzekering is deze verzekering natuurlijk een flink stuk uitgebreider. Dat gezegd hebbende zijn ook de kosten die eraan verbonden zijn heel wat hoger gelegen. Dit zorgt ervoor dat het afsluiten van dit type van scootmobielverzekering eigenlijk alleen maar wordt aangeraden aan mensen die hebben gekozen voor de aanschaf van een nieuwe en bovendien mogelijks ook vrij dure scootmobiel om zich mee te kunnen verplaatsen.

Is het afsluiten van zo’n verzekering eigenlijk verplicht?

Er zijn een aantal verplichtingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een scootmobiel aankoopt. In eerste instantie moet er bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan de maximumsnelheid. Wanneer dit vervoermiddel sneller kan rijden dan 10 kilometer per uur dient er bijvoorbeeld rekening te worden gehouden met een vereiste minimumleeftijd van 16 jaar. Bovendien is het eveneens zo dat je er goed aan doet om rekening te houden met het vereist zijn van een rijbewijs. Voor scootmobielen die langzamer rijden dan 10 kilometer per uur geldt dit niet.

Naast bovenstaande moet er tevens aandacht worden besteed aan het feit dat de scootmobiel in Nederland wel degelijk onder de gemotoriseerde voertuigen valt. Dat betekent dat ze eigenlijk op wettelijk vlak gelijk staat aan de motor of de bromfiets. Met andere woorden, er geldt een verzekeringsplicht. Zelfs wanneer je gewoon een scootmobiel op jouw naam gaat inschrijven en je er dus met andere woorden nog niet meteen mee gaat rijden is een verzekering afsluiten verplicht. Je moet dus met andere woorden minstens de WA-verzekering voor scootmobielen afsluiten.

Welk type scootmobielverzekering is voor jou het interessantst?

Voor erg veel mensen is het de eerste keer dat ze een verzekering voor een scootmobiel moeten afsluiten. De kans is in die situatie natuurlijk ontzettend groot dat het voor jou niet meteen duidelijk zal zijn wat nu precies de meest interessante scootmobielverzekering is voor jouw situatie. Eigenlijk zijn er wat dit betreft twee zaken waar je voornamelijk aandacht aan zal moeten besteden, namelijk:

  1. De waarde waar de scootmobiel over beschikt;
  2. De manier waarop ze gebruikt zal worden;

Is er sprake van een beperkte waarde waar je scootmobiel over beschikt? Dit bijvoorbeeld omdat je een exemplaar tweedehands hebt aangekocht? Of ben je iemand die over het algemeen nog behoorlijk goed mobiel is waardoor de scootmobiel eigenlijk slechts in een beperkt aantal situaties zal worden gebruikt? In allebei deze gevallen is de lage kostprijs van de WA-verzekering wellicht het meest interessant. Een ander verhaal wordt het wanneer jouw scootmobiel vrij duur was in aankoop.

Wanneer je eigenaar bent van een vrij dure scootmobiel is het afsluiten van de allrisk scootmobielverzekering wellicht de meest optimale keuze. Je zal voor deze verzekering weliswaar een hoger gelegen verzekeringspremie moeten betalen, maar daar staat tegenover dat ze wel een optimale dekking voorziet voor het geval je mogelijks geconfronteerd zou worden met schade.

Vergelijken betekent vaak ook besparen!

Zou je graag een scootmobielverzekering willen afsluiten en wil je daarbij echt verzekerd zijn van een zo interessant mogelijke verzekeringspremie? Dan zal je tot de conclusie komen dat het uitvoeren van een vergelijking op www.diks.nl altijd de moeite waard kan zijn. Zo’n vergelijking zal niet alleen duidelijk aangeven wat de polisvoorwaarden zijn van de verschillende soorten verzekeringen, daarnaast zal je ook nog eens kunnen ontdekken welke verzekeraars je de interessantste premie kunnen aanbieden.

Bovenstaande maakt dus eigenlijk reeds duidelijk dat vergelijken van scootmobielverzekeringen in de praktijk zomaar een aantrekkelijke besparing als gevolg kan hebben. Dit bovendien ook nog eens zonder dat je genoodzaakt bent om daarvoor in te leveren op vlak van dekkingen. Kunnen besparen op de kostprijs van je verzekering is namelijk één ding, maar het spreekt voor zich dat je wel nog altijd zal willen kunnen rekenen op zo interessant mogelijke voorwaarden. Door het uitvoeren van een objectieve vergelijking zal dat geen enkel probleem blijken te zijn.