Alles wat je moet weten over code 95

Je hebt er misschien wel eens over gehoord: code 95. Beroepschauffeurs van een vrachtauto en/of bus dienen dit halen. Dit is namelijk de basiskwalificatie. Nadat alle examens positief zijn afgelegd, wordt dit bijgeschreven op het rijbewijs. Deze is dan weer vijf jaar geldig en na deze periode moet je hem weer opnieuw halen. Zo blijft alle kennis up-to-date en dit zorgt voor een veilige verkeerssituatie.

Welk rijbewijs is benodigd?

Als je rijbewijs C, C1, en/of D, D1, E hebt, moet je in bezit van deze kwalificatie. Dit geldt dus voor eigen vervoer en beroepsgoederenvervoer. Er bestaan ook vrijstellingen. Echter bestaat er geen officieel vrijstellingsdocument en kan dit dus niet makkelijk aangetoond worden. Dan wordt er op het moment zelf gekeken of de chauffeur kan aantonen dat hij aan de vrijstellingsvoorwaarden voldoet.

Hoe zie ik of het er op staat?

Dit kun je zien op je rijbewijs. In kolom 12 staat ’95’ genoteerd met een geldigheidsdatum erbij. Als er geen ’95’ opstaat dan vervalt je rijbewijs niet. Je mag er alleen niet beroepsmatig meerijden.

Nascholing

Code 95 is maar vijf jaar geldig. Dan dien je jezelf omtrent code 95 na te scholen. In een periode van vijf jaar mag je 35 uur aan nascholing volgen. Volg je meer uren, dan tellen die niet mee – ook niet voor jaren daarop. Je kunt in MijnCBR zien hoeveel uren je al gedaan hebt. Dit is niet zichtbaar voor jouw werkgever.

Je moet dus om de vijf jaar je kennis verversen en weer examens afleggen. Dit kun je zelf doen of bij een opleider. Kijk eens op abcrijopleidingen.nl voor meer informatie en hoe zij jou kunnen helpen!