Wanneer moet ik mijn ruitenwissers vervangen?

auto onderdelen

Goed zicht op de weg is altijd belangrijk tijdens het autorijden. Of je nou naar je werk rijdt of dat je met de auto op stedentrip gaat, tijdens een regenbui wil je wel de weg nog kunnen zien. Daarom zijn ruitenwissers zulke belangrijke auto onderdelen. Als jouw ruitenwissers niet goed meer werken of versleten zijn, belemmert dit je zicht op de weg behoorlijk. Hiermee brengt het ook direct jouw veiligheid in het geding. Daarom is het van belang om je ruitenwissers op tijd te vervangen. Maar hoe weet je nu of het tijd is om nieuwe ruitenwissers aan te schaffen?

Hoe vaak moet je jouw ruitenwissers vervangen?

Ruitenwissers zijn auto onderdelen die erg veel gebruikt worden. Het zijn echte slijtage onderdelen, die regelmatig vervangen moeten worden. Gemiddeld genomen gaan ruitenwissers zo’n 12 tot 15 maanden mee. De precieze levensduur is onder meer afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden. Zo kan UV-straling ervoor zorgen dat het rubber van de ruitenwissers uitdroogt. Ook kunnen ruitenwissers beschadigen, door bijvoorbeeld vorst, waardoor ze eerder aan vervanging toe zijn.

Zo herken je versleten ruitenwissers

Versleten ruitenwissers zijn erg eenvoudig te herkennen. Op het moment dat de ruitenwissers je ruit niet meer goed schoonmaken, weet je dat het tijd is voor nieuwe. Het kan zijn dat de ruitenwissers strepen achterlaten, maar ook als ze een waas achterlaten of gaan stuiteren. Dan weet je dat je nieuwe ruitenwissers nodig hebt. Een ander teken dat jouw ruitenwissers hun beste tijd gehad hebben, is een piepend geluid. Hoor je dit geluid tijdens het wissen? Dan zijn jouw ruitenwissers uitgedroogd en heb je nieuwe nodig. De ruitenwissers worden tijdens een APK-keuring ook altijd gecontroleerd, maar als je eerder problemen vaststelt is het verstandig om actie te ondernemen.

auto onderdelen

Kun je ruitenwissers zelf vervangen?

Natuurlijk kun je voor nieuwe ruitenwissers een tripje naar de garage maken, maar zelf je ruitenwissers vervangen is ook goed mogelijk. Hiermee bespaar je flink wat geld. Online zijn gemakkelijk de juiste ruitenwissers voor jouw type auto te vinden. Deze hebben vaak ook een uitgebreide gebruiksaanwijzing, waar precies in staat hoe je de wisserbladen zelf kunt monteren. Vaak is het een klusje van slechts enkele minuten. Je volgt onderstaande stappen:

  1. Til de ruitenwisserarm omhoog;
  2. Bekijk de huidige ruitenwissers. Zijn de ruitenwissers enkel vies? Dan is het schoonmaken van de wissers soms al voldoende om het probleem op te lossen;
  3. Klik de ruitenwisser los en schuif het voorzichtig uit de ruitenwisserarm. Vaak moet je voor het losklikken een klein clipje indrukken;
  4. Schuif de nieuwe ruitenwisser op de arm en klik deze goed vast;
  5. Leg de ruitenwisserarm weer naar beneden op de ruit en test of de nieuwe ruitenwisser goed werkt met een beetje ruitenwisservloeistof;
  6. Geniet van het perfecte uitzicht!

Voor een veilige rit is het dus belangrijk je ruitenwissers op tijd te vervangen. Het lijkt misschien een hele klus maar het is zo gepiept. Daarna kun je weer genieten van heerlijk schone ramen!