Motorhelm kopen? Hier moet je op letten 

Een motorhelm heb je nodig als je op een motor rijdt. Daar ben je toe verplicht. Wat vooral belangrijk is, is dat je optimaal beschermd bent en dat je van een optimaal draagcomfort kunt genieten. Het is ook geen product dat je over een nacht ijs aanschaft, want er zijn zoveel verschillende soorten en mogelijkheden dat je echt wel even de tijd moet nemen om de beste keuze te kunnen maken. Gelukkig zijn wij er om je te helpen en in onze blog geven we aan waar je op moet letten als je een motorhelm kopen wilt. 

3 verschillende soorten helmen 

In principe zijn er 3 verschillende soorten helmen te koop. Er zijn meer varianten te koop, maar we kijken even voor het gemak naar de modellen die momenteel het vaakst worden gekozen. Je kunt kiezen uit de jethelm, de integraalhelm of een systeemhelm. De integraalhelm is veruit de meest gekozen helm die ook het meeste draagcomfort en de beste beveiliging biedt. De jethelm is daarentegen minder veilig, maar heeft meer draagcomfort, omdat er geen kinstuk aanwezig is. De systeemhelm is een goed alternatief als je een motorhelm kopen wilt waarbij je het kinstuk kunt open- en dichtklappen. 

Motorhelm kopen? De materialen waarvan ze worden gemaakt 

Helmen worden van verschillende materialen gemaakt en bevatten zowel een buiten- als een binnenschaal. De buitenschaal wordt van verschillende materialen gemaakt. De materialen die het vaakst worden gebruikt zijn glasvezel, polycarbonaat en carbon. De drie soorten zijn zeker bij aanschaf net zo veilig, maar een helm met een buitenschaal van polycarbonaat moet wel om de 5 jaar worden vervangen, omdat het materiaal zijn kracht en stevigheid verliest. Dat is bij een motorhelm van glasvezel minder het geval, terwijl het ook een veel lichter materiaal is. Carbon is de beste keuze, omdat het een superlicht en ook enorm stevig materiaal is. Logischerwijs zijn dit ook de duurste motorhelmen die je kunt kopen. 

Motorhelm kopen? Let op de verschillende functies 

De functies van motorhelmen lopen uiteen. Denk dan aan functies, zoals verschillende soorten sluitingen, ruimte om een headset in te bouwen of zelfs aan varianten waarbij draadloze communicatiemiddelen al zijn ingebouwd. Je kunt ook een motorhelm kopen met een goed zonnevizier of waarbij je de optie hebt om het zonnevizier op een later moment kunt toepassen. Een extra pinlock vizier is ook geen overbodige luxe als je het beslaan van een vizier wilt tegengaan. 

De beste merken 

Het is lastig om een merk aan te wijzen, want de verschillende merken hebben allemaal hun specialiteiten en zeer goede reputaties. Er zijn wel een aantal merken te noemen die in vergelijking met de concurrentie een streepje voor hebben. Je kunt dan ook het beste een motorhelm kopen van merken, zoals HJC, Shoei, Shark, Scorpion of AGV. De vuistregel is in ieder geval om nooit te besparen op de aanschaf van een goede helm. Comfort en veiligheid staan immers voorop. Als je niet het budget hebt, kun je beter doorsparen om uiteindelijk een goede helm te kopen dan wanneer je kiest voor een kwalitatief mindere helm. 

Heb je nog vragen? Klik hier voor antwoord op al je vragen.