Hoe zorgt de overheid dat de wegen goed begaanbaar blijven?
De openbare weg is een zeer ruim begrip en het omvat dan ook nagenoeg alle delen van de gehele infrastructuur van Nederland. Dag en nacht rijden er auto’s, vrachtwagens, brommers en fietsen over de openbare weg en dit zorgt natuurlijk op den duur voor schade en slijtage aan de wegen. Ook ongelukken kunnen de wegen nog wel eens flink aantasten en/of onveilig maken en dit is natuurlijk zeer gevaarlijk.
Daarom is het ook van essentieel belang dat alle wegen in Nederland te allen tijde in goede staat blijven. Je kunt je goed voorstellen dat het onderhouden van alle wegen zodat deze goed begaanbaar blijven een aardige klus is. Daarom is het zo dat de centrale overheid dit niet allemaal in haar eentje kan: zij delegeren deze taken daarom doorgaans aan gemeentes. Gemeentes dragen er dus zorg voor dat de openbare weg in goede staat blijft, maar hoe doen zij dit precies?
Groot onderhoud
Een gemeente kan ervoor kiezen om de wegen in haar gebied even goed op de schop te nemen, zij zullen dit dan doorgaans doen door middel van ‘groot onderhoud’. Het houden van groot onderhoud kan natuurlijk op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. De meeste gemeentes geven hier invulling aan door bepaalde delen van de openbare weg helemaal te herbestraten of door de vervanging van de bovenste deklaag van het wegdek. Ook kunnen gemeentes ervoor kiezen om geheel nieuwe wegen aan te leggen of de weg wat breder te maken. Dit gaat vaak gepaard met de aanpassing van andere delen van de infrastructuur, denk hierbij aan de lantaarnpalen of de leidingkabels.
Klein onderhoud
Een gemeente kan ook op iets kleinere schaal onderhoud verrichten aan de openbare weg en dit doen zij meestal door middel van een weginspectie met de auto. Bij een weginspectie auto is het zo dat weginspecteurs worden ingeschakeld door opdrachtgevers (dit zijn vaak gemeentes). Weginspecteurs gaan vervolgens bepaalde delen van de weg grondig onderzoeken en analyseren. Op basis van deze analyse komt er informatie vrij over onder andere de kwaliteit en de mogelijke levensduur van de weg. Op basis hiervan kan de gemeente bepalen of zij al dan niet de weg op kleinschalig niveau gaan onderhouden.