Het verschil tussen leasen en huren van een auto

Twijfel je tussen leasen of huren van een auto? Lees dan in dit artikel de verschillen hiertussen. Zo kan je na het lezen van dit artikel een goede keuze maken.

Wat is leasen?

Leasen staat voor een financieringsvorm die je kunt gebruiken voor bedrijfsmiddelen, waaronder auto’s. Het kan ook gebruikt worden voor onder andere machines en computers. Leasen heeft een aantal nadelen. Zo kan het kostbaar zijn bij veel gebruik, heeft het gevolgen voor je hypotheek en kan contractbreuk duur zijn. Een voordeel van leasen is dat je een vast maandbedrag betaald zonder extra kosten. In dit maandbedrag zijn kosten zoals onderhoudswerkzaamheden en reparaties opgenomen. Zo weet je waar je aan toe bent en ben je niet in een keer een hoog bedrag kwijt. Hierdoor is het wel een hogere prijs dan bij het huren van een auto. Een ander voordeel is dat je geen slotsom of aanbetaling hoeft te doen. 

Wat is huren?

Bij het huren van een auto betaal je een bepaald tarief per periode. In dit tarief wordt een aantal vrije kilometers verrekend. De extra kilometers die je rijdt betaal je extra. Hiervoor betaal je een meerprijs. Per huurauto verschilt het hoe de huurauto is verzekerd. In sommige gevallen kan je zelf kiezen welke verzekering je afsluit. Een voordeel van het huren van een auto is dat het contract vaak na een maand opzegbaar is. Voor mensen die graag in een keer betalen is het een voordeel dat je pas achteraf in een keer betaald bij het huren van een auto.

Verschillen leasen en huren

Bij leasen betaal je een maandelijks bedrag, omdat je meestal voor langere tijd een auto gebruikt. Bij huren gebruik je een auto meestal voor een kortere periode. Daardoor betaal je meestal achteraf. Wel moet je van tevoren een borg betalen voor de huur auto. Het uiteindelijke huurtarief is afhankelijk van het aantal gereden kilometers, de voertuigklasse en de gebruiksduur. Bij beide manieren van het gebruiken van auto is het belangrijk om eerst de auto te controleren op beschadigingen. Onderteken daarna pas het huurcontract of het leasecontract. 

Autodelen

Naast het huren of leasen van een auto kan je ook gebruik maken van autodelen. Hierbij maak je gebruik van een auto van iemand anders of een organisatie. Dit is vooral handig als je niet zo vaak en onregelmatig een auto nodig hebt. Je kunt de auto lang van tevoren al reserveren. Dit kan bijvoorbeeld via Snappcar, Greenwheels of MyWheels. Greenwheels en Mywheels maken alleen gebruik van elektrische auto’s, waardoor je minder kosten kwijt bent aan het rijden van de auto.

Is leasen de beste keuze voor jou en wil je een jong gebruikte auto leasen? Kies dan voor Private lease used. Bijvoorbeeld via de website https://www.privateleaseused.nl/ kan je snel en makkelijk een auto leasen.