E scooter: moet je er een kopen voor je woon-werkverkeer?

De e scooter is in opkomst, net als hun tegenhangers op vier wielen. Hier zijn enkele van de antwoorden op jouw meest brandende vragen. En misschien kies jij er binnenkort ook voor om jouw elektrische scooter te leasen.

Omdat EV in de vervoer industrie golven blijft maken, is de tweewielige markt niet vergeten. Net als bij elektrische auto’s, zal het optreden van de overheid tegen emissies – met name in de bebouwde kom – waarschijnlijk leiden tot een grotere belangstelling van de consument. Hierbij kun je denken aan e scooters, e motorfietsen en e bromfietsen met alternatieve brandstof.

Bromfietsen komen vaak voor op de meeste stadswegen en in nederland kun je hun gebruikers in twee categorieën indelen: pendelaars en bezorgers. Fabrikanten van elektrische bromfietsen weten dit. Dus het is gebruikelijk om scooters te zien die op een of beide van deze demografieën zijn gericht.

In deze korte handleiding behandelen we alle veelgestelde vragen over e scooters en helpen we je te beslissen of deze geschikt voor je zijn.

Hoe lang duurt het voordat elektrische bromfietsen zijn opgeladen?

Elektrische bromfietsen hebben in dit opzicht twee belangrijke voordelen ten opzichte van elektrische auto’s. Hun kleinere accu’s kunnen vaak worden verwijderd om op te laden. Dit betekent dat je niet altijd een relevante parkeerplaats hoeft te vinden. Terwijl je ook de mogelijkheid opent van meerdere accupakketten voor snel en eenvoudig ’tanken’.

Hoewel elektrische bromfietsen veel kleinere batterijen gebruiken dan elektrische auto’s, doen de meeste het zonder de snellaad mogelijkheden van grotere voertuigen. Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. De meeste modellen gebruiken hebben een paar uur nodig om volledig op te laden. Een e scooter van SEAT gebruikt bijvoorbeeld een batterij van 5,6 kWh die ’s nachts moet worden opgeladen voor een actieradius van 125 kilometer.

Hoe snel gaat een e scooter?

De topsnelheid van jouw e scooter is afhankelijk van de rijbewijscategorie, zoals hierboven beschreven. Dankzij de lineaire aard van elektromotoren is de acceleratie echter moeiteloos. En zijn de prestaties gemakkelijker toegankelijk dan bij sommige door interne verbranding aangedreven alternatieven.