Dit zijn de regels waar auto eigenaren in 2022 rekening mee moeten houden

regels voor auto eigenaren

In 2022 zijn autofabrikanten verplicht om aan een aantal regels te voldoen die gelden voor alle auto’s die ze binnen Europa verkopen. Dit is besloten door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de raad van ministers. Als auto eigenaar zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je meer over de regels in 2022.

Regels voor nieuwe auto’s

In 2022 wordt een slimme snelheidsassistent verplicht in nieuwe auto’s. Deze slimme oplossing helpt de bestuurder om zich aan de maximumsnelheid te houden. Ook een parkeerhulp, bestaande uit camera of sensoren, en noodremsystemen zijn verplicht op nieuwe auto’s. Daarbij moet iedere nieuwe auto een voorbereiding krijgen voor een alcoholslot. Op het moment dat deze beschikbaar is, kan dit eenvoudig in de nieuwe auto gemonteerd worden. 

Ook betere veiligheidsgordels en een rijstrook assistent zijn verplicht. Daarnaast wordt de zwarte doos geïntroduceerd. Deze ken je wellicht uit het vliegtuig. De zwarte doos slaat gegevens op. Bij een ongeval kunnen deze gegevens gecontroleerd worden, als blijkt dat het ondanks de nieuwe veiligheidsmaatregelen toch mis is gegaan. Ga jij met de auto op vakantie? Bereid je voor met deze autovakantie checklist.

Waarom nieuwe regels voor auto’s

Brussel heeft als doel om het aantal verkeersdoden en gewonden terug te brengen met 140.000 mensen tegen 2038. Tegenwoordig bedraagt het aantal verkeersdoden 25.000 per jaar. Ook dit aantal moet flink worden teruggedrongen. De EU zegt dat 90 procent van alle ongelukken terug te voeren zijn op menselijke fouten. Met deze maatregelen hopen ze om veel van deze ongevallen te voorkomen. De regels moeten een significante impact hebben, net als destijds de verplichting van het gebruik van autogordels.

Veel nieuwe auto’s zijn al voorzien van (een aantal van) de systemen die in 2022 verplicht worden in nieuwe auto’s. Tegenwoordig is het vaak nog mogelijk om ze uit te schakelen. Het is de vraag of dat zo blijft bij auto’s die vanaf 2022 op de markt komen.

Verplichte APK

Als auto eigenaar ben jij verlicht om je auto APK te laten keuren. Wanneer je een nieuwe auto voor het eerst laat keuren, hangt af het type motor. Een diesel of gas auto wordt voor het eerst gekeurd voordat het voertuig 3 jaar oud is. Een auto die loopt op benzine, alcohol en/of elektriciteit wordt na 4 jaar voor het eerst gekeurd. Op een gegeven moment moet je de auto jaarlijks laten keuren. Het is prettig als jij weet van welke garage je op aan kunt. Bij deze autogarage Dordrecht kun je terecht voor een betrouwbare Apk-keuring en overig onderhoud en reparaties aan jouw auto.

Als je in 2022 een nieuwe auto koopt is het belangrijk op de hoogte te zijn van een aantal regels voor nieuwe auto’s. Deze regels worden geïntroduceerd om alle weggebruikers te beschermen en zo hopelijk het aantal verkeersongevallen te verminderen.